Stiftet 1911

Carnegies Belønningsfond for Heltemod

Menu

Jørn Christian Fisker - politiassistent, 44 år

Belønnet med 10.000 kr. for udvist heltemod

Fredag den 1. august 2001 var Jørn Christian Fisker stationeret på Grønlands Øst-kyst (Ammassalik/Tasiilaq), da en fanger henvendte sig, fordi han havde fået en seddel fra en turist, hvorpå der stod, at en kvinde var død. Ved efterfølgende undersøgelse blev det konstateret, at det var en bjergbestiger, der var faldet ned og var hårdt kvæstet. Der var tale om en deltager i sportsformen Extrem Sport.

Jørn Christian Fisker hyrede herefter helikopter, pilot og chefdistriktslæge. Helikopteren lettede kl. 20.30.

Ved sportsdeltagernes basecamp udpegede en tysk turist ulykkesstedet. Det viste sig at være en næsten lodret bjergvæg, hvor den tilskadekomne var faldet ned fra ca. 800 meters højde, havde ramt nogle klippefremspring, for til slut at lande og ende på en klippehylde i lavere højde.

Piloten satte helikopteren ned i ca. 400 meters højde på en stor sten, hvorefter de tre begav sig på vej. Kl. ca. 21.50 passerede de et ca. 40 m. bredt bælte med nedfaldne klippestykker og sten. Da Jørn Christian Fisker stod ca. midt i bæltet, indtraf der et rullestensskred, hvor underlaget skred ca. 10-15 m. Jørn Christian Fisker røg med og blev væltet omkuld, men klamrede sig fast til stenen, han nu lå på. Da den standsede, kom hans venstre arm i klemme mellem denne og en anden sten og hans underarm og håndled brækkede.

Da Jørn Christian Fisker ikke kunne komme i kontakt med lægen, forbandt han selv armen med uniformsskjorte og politistav.

De forsøgte herefter at gøre redningsaktionen færdig, men måtte opgive, da terrænet var så vanskeligt fremkommeligt, at den ikke kunne gennemføres.