Stiftet 1911

Carnegies Belønningsfond for Heltemod

Menu

Jørgen Møller - 30 år

Belønnet med 10.000 kr. for udvist heltemod

Tirsdag den 6. maj 2003 kl. ca. 20.00 under sejlads fra en fiskeplads, skulle besætningen skære posen af det ene trawl og køre den ind på den anden nettromle agter. Under dette arbejde stod to besætningsmedlemmer ved hækken agter, og da posen gik løs og gled i vandet, trak den en line med. Et af besætningsmedlemmerne stod oven i linen, der lå på dækket. Han blev fanget i en kinke og trukket med over bord.

Besætningsmedlemmerne vendte straks skibet, og sejlede hen til den ombordfaldne. De forsøgte først at kaste en redningskrans ud til den ombordfaldne, og efter to forsøg lykkedes det den ombordfaldne at få fat i denne. Man trak nu denne hen til styrbords side, der var læ siden. Den ombordfaldne magtede imidlertid ikke at holde fast i redningskransen, og gled ud.

Rene Svan sprang herefter i vandet med en redningskrans om livet, og svømmede hen til den ombordfaldne, der stadig var ved bevidsthed. Det lykkedes ham, at få den ombordfaldne med hen til skibet, og de øvrige forsøgte igen at hive ham op, hvilket dog mislykkedes.

Jørgen Møller hentede nu en lodslejder, som han og fiskeskipperen satte ud. Rene Svan, havde på et tidspunkt fat i lodslejderen med den ene hånd og i den overbordfaldne med den anden. Han kunne mærke, at den overbordfaldne blev slap og var svær at holde oppe. Fiskeskipperen kravlede ned af lejderen, hvorfra han forsøgte, at holde den overbordfaldne oppe, men han kunne ikke.

Man kastede nu et redningsnet i vandet, og Rene Svan forsøgte at få den ombordfaldne i dette net, men det var ved at kvæle dem begge, hvorfor dette net blev afvist.

Jørgen Møller sprang herefter også i vandet med en line, som han ville binde om livet på den ombordfaldne. Rene Svan var også afkræftet på dette tidspunkt. Jørgen Møller fik bundet linen rundt om livet på de to andre, og via skibets kran lykkedes det nu at få begge to op.