Stiftet 1911

Carnegies Belønningsfond for Heltemod

Menu

Mogens Nørgaard Frederiksen - 41 år

Belønnet med 10.000 kr. for udvist heltemod

Den 27. april 2009 var en landmand og Mogens Frederiksen i færd med at tømme en tørbrønd for gylle.

Da pumpen i brønden havde været defekt i nogen tid, stod der betydelige mængder gylle i rørene og ventede på at blive pumpet ud i gyllebeholderen. Derfor havde landmanden fjernet et lille dæksel og var hoppet ned i bunden af den tørre brønd, for at lette på de møtrikker, som pumpen var monteret med, således at gylletrykket på pumpen kunne lettes. Samtidig var Mogens Frederiksen ankommet med en slamsuger, for at suge den gylle op, som kom fra den tilstoppede pumpe.

De to gik i gang med at tømme systemet. På et tidspunkt vurderede landmanden, at det gik for langsomt, hvorfor han igen hoppede ned i brønden for at lette yderligere på møtrikken, som holdt pumpen. Nu gik det imidlertid for hurtigt, hvorfor landmanden igen hoppede ned i brønden for at stramme møtrikken. Gyllen stod nu knæhøj i brønden, og landmanden blev utilpas ved opholdet og i forbindelse med opstigningen faldt landmanden (og i faldet brækkede han nakken).

Mogens Frederiksen forsøgte flere gange, at kravle ned i brønden, men hver gang var han ved at miste bevidstheden. Derfor ringede han 112 samtidig med, at han fik fat på Marianne Nymand, der arbejdede på gården. Marianne Nymand fik et reb om maven, inden hun kravlede ned. Også Marianne Nymand mistede bevidstheden, hvorfor det ikke lykkedes at få tilskadekomne op inden et redningshold kom frem.