Stiftet 1911

Carnegies Belønningsfond for Heltemod

Menu

Peter Rosvig Pedersen - 26 år

Belønnet med 20.000 kr. for udvist heltemod

Den 13. juli 2008, kl. 17.00 var en gruppe på en Grønlandsrejse med skibet Kisaq. Heri indgik et besøg med landgang ved en gletsjer ved Kangerdlurssuk-fjorden. I alt 15 personer blev således via en af Kisaqs gummibåde ilandsat ved gletsjerens side på strandkanten ud mod klippevæggen. Pludselig kom der en udstrømning af vand, og alle blev kaldt tilbage til gummibåden.

Det første hold på 8 personer kom hurtigt afsted og gummibåden returnerede til strandkanten. Peter Pedersen var blevet tilbage for at hjælpe de 6, der også var blevet tilbage. Han løb tilbage til de 2 personer, der var tættest på det sted, hvorfra der kom is og vand. Han hjalp dem over et vandløb, men herefter nåede den voldsomme strøm af vand og is frem til dem. De blev væltet omkuld og han for-måede ikke at fastholde dem, de blev alle tre revet med ned unde vandet (de to personer omkom).

De 4 sidste personer blev efterfølgende slynget omkuld og ført udefter. Det lyk-kedes for besætningen i gummibåden at få de 3 ombord. Med midlertidigt fodfæste på en lille terrænforhøjning lykkedes det Peter Pedersen at fastholde den sidste person indtil gummibåden endnu engang blev tvunget fremad og herved kunne få den sidste person og Peter Pedersen ombord.

Da andet holdet var bjærget, sejlede Peter Pedersen på ny tilbage for at lede efter en af de omkomne. Under denne eftersøgning var han tæt på at blive ramt af en isblok.