Stiftet 1911

Carnegies Belønningsfond for Heltemod

Menu

Frederik Andreas Jørgensen

Belønnet med 10.000 kr. for udvist heltemod

Den 25. august 2010 opstod brand i lejligheden Pæregrenen 45, st. tv., Odense SØ. Frederik Andreas Jørgensen og en anden person, der tilfældigt var i nærheden, hørte udrykningshorn og lugtede røg. De gik efter lugten og fandt hurtigt brandstedet, hvor døren til lejligheden stod åben, og en person svarede ved deres henvendelse. Frederik Andreas Jørgensen var i tvivl, men vurderede, at den pågældende ikke ville komme ud, og gik derfor ind i lejligheden, mens den anden blev stående i døråbningen.

Personen i stuen, der var i gang med et utjenligt slukningsforsøg med en håndbruser og en spand vand, nægtede at komme med ud, og da branden pludselig tog til, besluttede Frederik Andreas Jørgensen, at han måtte have den pågældende med ud, hvad enten han ville eller ej. Han tog derfor fat i personen, der gjorde modstand, og trak ham baglæns ud. Røgen var blevet helt tyk og nåede næsten ned til gulvet, så han måtte orientere sig efter sin ledsagers stemme fra døråbningen.

Det lykkedes at komme ud med personen, der imidlertid ville ind i lejligheden igen, så Frederik Andreas Jørgensen og ledsageren måtte holde ham tilbage. Branden tog herefter til, og der sprang nogle vinduer, før brandvæsenet ankom. Lejlighedens beboer og Frederik Andreas Jørgensen blev begge indlagt på Odense Universitetshospital, hvor Frederik Andreas Jørgensen måtte behandles med iltmaske på grund af røgpåvirkning.

I forbindelse med branden har Frederik Andreas Jørgensen foretaget en heltemodig handling for at redde menneskeliv, idet han udsatte sig for fare ved at trænge ind i den brændende og røgfyldte lejlighed og - trods dennes modstand - bringe beboeren i sikkerhed.