Stiftet 1911

Carnegies Belønningsfond for Heltemod

Menu

André Malowanczyk

Belønnet med medalje og 15.000 kr. for udvist heltemod

Den 12. april 2011 kl. 08.14 stod André Malowanczyk sammen med to af sine kollegaer på Landlyststien i Ishøj, da han pludselig bemærkede røg fra en lejlighed. Han løb mod lejligheden, mens hans to kollegaer tog firmabilen.

André Malowanczyk fik lokaliseret røgen og så, at der kom kraftig, sort røg fra en stuelejlighed. André Malowanczyk sparkede døren op, da den var låst, og blev mødt af en meget kraftig, sort røg. Han kravlede ind i lejligheden, da luften ikke var lige så mørk ved gulvhøjde. Det var ikke muligt at se noget, så André Malowanczyk råbte efter mulige tilstedeværende i lejligheden. Han hørte nogen råbe på hjælp og bevægede sig længere ind i lejligheden, men kunne ikke lokalisere stemmen.

André Malowanczyk forlod lejligheden for at få frisk luft og vendte tilbage med en pulverslukker fra firmabilen. Da han kom ind i lejligheden igen, var det muligt at lokalisere ilden, som var i stuen lige op mod døren til en udestue. Ilden var gul, og den havde fået fat i gulv, bord og stol, og André Malowanczyk påbegyndte slukning af ilden med pulverslukkeren. Da pulverslukkeren var tom, havde han slukket 90 % af ilden, og André Malowanczyk afsøgte stuen, men forgæves.

André Malowanczyk gik om på den anden side af lejligheden, hvor politiet nu var ankommet. Igennem et vindue kunne de se, at kvinden befandt sig i køkkenet. Politiet havde knust ruden, og da en af politifolkene havde lokaliseret en kvinde, hjalp André Malowanczyk til med at få kvinden ud af lejligheden, som stadig var meget røgfyldt.