Stiftet 1911

Carnegies Belønningsfond for Heltemod

Menu

Jens Tellram-Thrane

Belønnet med medalje og 20.000 kr. for udvist heltemod

Lørdag den 15. juni 2019 kl. ca. 15.30 var Jens på vagt som kystlivredder i den nordsjællandske kystlivredningstjeneste.

Han blev opmærksom på, at to smakkejoller kom i vanskeligheder og observerede, at den ene jolle med fem mand ombord kæntrede 350 meter fra land. Et lokalt vejrfænomen med voldsomt tordenvejr havde på kort tid forvandlet farvandet mellem øen Hven og Espergærde til et oprørt hav med over en meter høje bølger og kastevinde af orkanstyrke. Jens ringede straks 112. Dykkerbåde og redningshelikopter ville ankomme 10-15 minutter senere, men de nødstedte ville ikke overleve så længe, så Jens løb direkte til kystlivredningsbåden, som er en lille metaljolle. Han sejlede ud, kom med besvær igennem den frådende brænding og nåede frem til de forulykkede. Her var to sejlende ved at drukne i en blanding af vragdele, sejl, ror og løse reb, der blev kastet rundt imellem hinanden. Den ene person var fastgjort under et storsejl og blev presset under vand. Den anden var udmattet og chokeret og var ved at synke. Jens fik frigjort dem begge og halet dem op. Han dykkede ligeledes under vand for at konstatere, at to løse opblæste redningsveste ikke indeholdt de sidste to personer. Han troede, at de måske var sunket til bunds, men redningsbåden var bordfyldt og kæntringstruet, og de to reddede mænd var i stor fare, så Jens signalerede til redningshelikopteren, at han nu ville sejle de to mænd i sikkerhed. Det lykkedes ham at sejle de to ind til stranden.

Alle slap fra ulykken med livet i behold. Det var afgørende for deres overlevelse, at Jens trodsede det farlige vejr med udstyr, der ikke var egnet til ydre søredning, og med stor vilje og mod fik reddet dem i land.