Stiftet 1911

Carnegies Belønningsfond for Heltemod

Menu

Joakim Hytten, Poul Due Hansen, Jaqqa Aputsiaq Aka Grønvold, Lars Malik Borris Pedersen samt en femte person

Jaqqa Aputsiaq Aka Grønvold belønnes med 30.000 kr. og medalje. De øvrige belønnes med 25.000 kr. til hver modtager.

Air Greenland-pilot Joachim Hytten, tre frivillige fra Snescooterforeningen ”Qamutit”, Jaqqa Grønvold, Poul Hansen og Lars Pedersen samt en femte person udførte en redningsaktion den 8. marts 2022 ved Kobbefjorden syd for Nuuk under særdeles vanskelige og farlige forhold.

I et forsøg på at redde en person, der var faldet igennem isen på Kobberfjorden, forsøgte Jaqqa Grønvold at køre forbi den forulykkede ude på isen for at kaste sin lavinerygsæk med oppustelig airbag hen til ham.

I forsøget faldt Jaqqa Grønvold selv gennem den porøse is og endte ved siden af den forulykkede. Det lykkedes dog ham at få pustet sin lavinerygsæk op, så både han og den først nødstedte kunne bruge den til et minimum af opdrift.

Efterfølgende ankom politiet med en helikopter, som Joachim Hytten manøvrerede få centimeter hen over den tynde is og vandet. Fra helikopteren lykkedes det den femte person med hjælp fra Poul Hansen og Lars Pedersen at redde Jaqqa Grønvold, som blev bragt i sikkerhed på et inspektionsfartøj.

Herefter returnerede helikopterbesætningen til ulykkesstedet for at bjærge den først forulykkede person, som ikke havde vist livstegn siden helikopterens oprindelige ankomst, og som af samme grund endnu var vanskeligere at få op i helikopteren.

Efter bjærgningen af den nødstedte person foretog den femte person hjertelungeredning, mens helikopteren fløj til hospitalet i Nuuk, hvor det blev konstateret, at personens liv desværre ikke stod til at redde.

Rigspolitiet og Grønlands Politi har på baggrund af hændelsesforløbet anmodet Justitsministeriet om at indstille den femte person, Joachim Hytten, Jaqqa Grønvold, Poul Hansen og Lars Pedersen til Carnegies Belønningsfond for Heltemod.

Justitsministeriet har på denne baggrund besluttet at indstille alle fem til Carnegies Belønningsfond for Heltemod, idet det vurderes, at de alle udsatte sig selv for livsfare under redningsaktionen.